fredag 8. januar 2010

Global hutring og hestehelse……. !

Litt av ei overskrift ! Men det går ikke å blogge om dagen, uten å si bittelitt om kulden! For JA, det er kaldt, kjempekaldt lokalt og globalt. På samme måte som vi satte drøssevis med nedbørs rekorder i september, setter vi nå kulderekorder i hytt og pine. Derfor krever jeg også litt rekorder i løpet av våren!!! Rekordtidlig vår, rekordvarm mai, rekordmange sommerdøgn og tropenetter osv osv i løpet av sommeren….. DET fortjener vi jammen meg!!

Men, det er hestebloggen dette, og det handler om hestehelse også ! For vi sliter litt. I høst har det vært litt snørr og gørr. Noe jeg mente kom av alle de nevnte nedbørsrekordene ! Vel – noen virus eller basselusker  har vel også bidratt, men vi vet ikke hvilke enda! Vinge Blessen har for lengst slutta å snørre/hoste, og vært i skikkelig trening en god stund. Fire løp har han gått etter sin løpspause, og det har i grunnen bare gått den veien høna sparker! Og vi vet enda ikke hvorfor…!!

Først ble beintøyet sjekket og funnet i orden. Nå har vi tatt utvida blodprøve av Vinge Blessen, samt blodprøver for titertesting (spesifikt på equint herpes virus type 1) på de fire voksne hestene (Blessen, Pondus, Rigeljenta og Varnes Pia). Den utvida blodprøven til Blessen er analysert på Bjerke Dyrehospital. Den er helt fin! Ingen ting å sette fingeren på der, alt normalt og egentlig svært gode verdier på alt som er viktig for helsa hans (!!).

Blodprøvene sendt til Veterinær instituttet i Oslo er enda ikke klare, og når de blir klare, har de ikke så mye å fortelle FØR prøve nr 2 (som taes om 14 dager) OGSÅ er analysert. De aller fleste voksne travere har antistoffer mot herpes virus type 1, så en bekreftelse av det er ikke interessant. DET som derimot ER av interesse er hvordan mengden antistoffer eventuelt forandrer seg i løpet av 14 dager. For Vinge Blessen sin del har det forsåvidt ikke så mye å si. Han HAR åpenbart hatt en eller annen “snørr/hoste-greie” i høst, og er ferdig med den. Men ER det herpes virus type 1 oppblomstring kan vi med sikkerhet si HVORFOR Rigeljenta kasta sitt føll, og vi må belage oss på at Varnes Pia også kan kaste føllet sitt :(.

Siden den utvida blodprøven til Blessen var gullegod, blir neste test en EKG. Da må vi til Leangen hesteklinikk, og mulighet for det blir sjekket over helga. En slik test av hjerte kan fortelle oss OM det er en hjertemuskelbetennelse som plager gutten. ER det det, blir det hvile i noen uker, min 6 uker – så ny EKG.

DET SKAL IKKE VÆRE LETT Å DRIVE MED TRAV!!  Det er en hobby (les: livsstil, for superoptimistiske travfrelste idioter ….hehe ….. Men vi er nå det…. så da så :)

Siden vi leiter og famler litt med hestehelse, samtidig som det er Global hutring (minus 25 i dag) ….har travergutta treningsfri. Men jeg ligger ikke på latsia (travfrelste idioter gjør ikke det….!). Pga kulden hjelper jeg Sigmund med trening av Marmorjenta :) Har i denne uka vært ute på tre rideturer på Pondus’ og Eldjenta’s storesøster. Skikkelig flott hoppe med futt! Pga kulden har vi bare tatt det rolig, noe lett trav, og FOR et deilig trav (jeg flyver!!). Framdrift er det også, og litt sånn “pondus-fnutt” – det har de nok arva fra mora. I dag ble hun faktisk skremt av sin egen fis !! JEPP – damen fjerta og spratt avgårde helt superskremt….. jaja :-) slik går nu dagan, hehe !  Her er et bilde av Marmorjenta etter første ridetur, venter på bøttevann MED eplejus….maser litt for DET er deilig! Og et bilde av lillesøster….som tusler ute i kulden og synes livet er helt ok !!

marmorjenta-jan2010_01  2010-eldjenta-8jan_01

Annelise

Ingen kommentarer: