onsdag 20. januar 2010

Hjertemuskelbetennelse (myokarditt) !

Så ble det påvist i går, det vi hadde misstanke om hos Vinge Blessen. Kjørte inn til Leangen Hestklinikk og fikk tatt en EKG av Blessen. Og bildet var relativt tydelig; to av de tre kurvene hadde avvik.

2010-blessen-19jan

Her står Blessen å slapper av før vi setter på alle elektrodene. Nest bilde viser en typisk EKG-bølge fra et normalt hjerteslag med P-bølge, QRS-kompleks, og T-bølge. Tre slike EKG bølger ble tegnet av Vinge Blessen sin hjerteaktivitet, og i to av dem manglet denne T-bølgen. T-bølgen representerer repolariseringen av muskelmassen i hovedkamrene. Normalt skal  T-bølgen være positiv (en liten “bump” oppover). På to av tre kurver til Blessen var det ingen positiv T-bølge, og veterinæren kunne konkludere med en pågående myokarditt. At det ikke var noe feil på den tredje kurven kan skylles det faktum at Blessen alerede har startet på sin obligatoriske hvile, og at vi er på riktig vei :)

Nå blir det så mye ro og hvile som mulig. Og heldigvis, siden gutten er av det heller rolige slaget ute i luftegård, kan han med fordel være ute og kose seg, bare han ikke stresser på seg noe høy puls. Strengt tatt ingen fare for gutten, som ER svært rolig og bedagelig ute i luftegården.

Om fire uker skal vi tilbake til Leangen for ny EKG, og er den helt normal, er gutten frisk, og vi kan starte på trening som normalt. Hvor lang tid det tar før han er tilbake i løpsbanen vil tiden vise. Det bli bare hvile helt til vi får ut et perfekt EKG – la oss håpe det skjer om fire uker :)

Annelise

2 kommentarer:

Nevvi sa...

Får håpe han blir raskt bra! Vet man hva slikt skyldes? Hvordan merket dere dette?

Annelise Wara sa...

Ja vi får håpe EKG om 4 uker er perfekt :)

Som oftest kommer det som en reaksjon på en eller annen infeksjon, dvs en indirekte (autoimmun) reaksjon på infeksjon. Kan oppstå etter kverke f.eks, eller etter hoste/snørr som vi har hatt på stallen i høst. Blessen har hatt en runde med hoste og en runde med snørr. Selv om jeg ikke trena han i de periodene han hadde synlig infeksjon i kroppen, har det kommet en reaksjon nå i etterkant. Mye tyder på at snørr/hoste-driten vi har hatt satt rimelig dypt, og at hard belastning under infeksjon har bidratt.

Ikke så mye å merke i trening, derfor kan det være mere utbredt hos hest (og mennesker) enn vi vet. Han har dog vært noe tungpustet, men ikke hatt unormal puls i trening. Nå "pusher" jeg ikke pulsen så veldig i trening, stort sett aerob trening i høst. Men Blessen er en lat hest, og da er det ikke lett å skille på lat/syk i trening. I løp merka vi det ved at gutten holdt i 1000m, da var det bom stopp. Brøt en gang, jogga i mål som "dist" siste løpet.

Hos mennesker kan myokarditt gi plutselig død hos tilsynelatende unge friske mennesker. Også hester som stuper i banen kan ha myokarditt. Blessen er en type som ikke løper m/vonter, så han har heldigvis ikke belastet hjerte og stupt i banen.