mandag 22. mars 2010

Det går mot vår :)

Etter et massivt snøfall for en uke siden, har det regnet en del….. og snøen har fått “bein å gå på”. Hestene trenes som normalt de, uansett vær og vind, men kamera ligger stort sett igjen i stallen …. :-/ Men i går titta sola endelig fram, og vi trøndere fikk et etterlengtet gjennsyn med den store gule “lykkepillen”.

emil-elvira-21mars_01
I går var Emil med å slapp ut hestene, må få opplæring gutten, så han god hestekar kan bli ;-) Han nøyer seg med å leie ut Elvira han, hun er lita og snill som dagen er lang.

2010-21mars_01
Etter dager med regn synes Eldjenta det var godt å slippe ut uten regnfrakken på. Hun er blitt stor, nesten like høy på rumpa som Vinge Blessen, og veldig langbeint frøken. Tøff i “trynet” er hun også, så enormt mye viljestyrke i den kroppen, snakk om “stayer” !!! Hun var med Vinge Blessen på tamp her en dag, og i Hjelpdalen lot jeg de fyke avgårde i full galopp. Eldjenta løper fra Blessen, konkurranseinstinktet er på plass, og Eldjenta SKAL først opp bakken! Jeg måtte faktisk slippe henne, klarte ikke holde igjen lille røveren !! Om ikke lenge skal hun spennes for vogn, og settes i lett systematisk trening. Blir spennende det !!

Hovkurs;

Jørgen deltar på kurs i hovens anatomi etc i disse dager. Det har vært to dager med teori, biomekanikk, anatomi og dissekering nå. Og videre følger to dager med praktisk verking og sk0ning. Jeg har vært innom å fått med meg litt, men må ellers støtte meg til Jørgen sine notater og referater. På kurset deltar også hovslagere utdannet fra Norsk Hovslager senter, og de var av en klar oppfatning; dissekeringsdelen av dette kurset var MYE mere omfattende og grundig enn det de har på Norsk Hovslagersenter….. (!!)  En av de største forskjellene gikk på “skrelling” av “dau-hov/bein”. De starta ved kneet, og skrella av lag for lag, sene for sene, og gikk gjennom i detalj hvordan de ulike sener virker inn i bevegelse, men hovedvekt på helse. Feil verking/skoning får en stor innvirkning på hestens ledd/knokler/sener, og det ble effektivt demonstrert:

(sarte sjeler kan hoppe over de to nesten bildene….)

hovkurs-mars2010_01
Håper Jørgen skriver et fyldig referat, enn så lenge får jeg nøye meg med å forsiktig gjengi hovedtrekkene. Men her demonstreres altså hvordan de ulike sener virker inn i en bevegelse av foten. Først teoretisk, så i praksis. De hestebeina som ble dissekert viste begge betydelige skader, her f.eks:

hovkurs-mars2010_02
Dette hovbeinet har degenerering av bein i tåa, etter tåkappe på sko, noe som er tydelig på bildet. Også bak i hel-området er det både degenerering av bein, samt påleiring av bein/forkalkninger.

Jeg skal ikke dvele mere ved dette, Jørgen kommer sikkert tilbake med mere bilder og info (og kanskje et referat) når kurset er over. De fortsetter i dag og i morgen med praktisk skoning.

Vinge Blessens lillebror:

Jeg var innom å titta litt i går, og i lunchen fikk jeg samtidig fotografert lillebror til Vinge Blessen;

2010-ruppen
En tre år gammel hingst etter Varnes Pia og Millex. Han er sent satt i gang, men er kommet i trening nå, og viser fine takter. Han mangler helt den hvite pynten til storebror, men ellers er det visse likhetstrekk ute å går.

I dag skal Vinge Blessen på Leangen å lufte seg, gå et monteprøveløp med Trude Kleveland i salen. Hun skal ta lisensen, og manglet hest i ri opp på. Så vi slår to fluer i en smekk, og Blessen får et “hurtigarbeid” med tidtaking og hun får (forhåpentligvis) lisensen sin. Om Blessen funger slik han skal, blir det løp neste mandag !

Annelise

Ingen kommentarer: