lørdag 3. juli 2010

Førtidspensjonist Vinge Blessen :-)

2010-juni-blessen_01
Ja, da er den endelige beslutningen tatt….. det blir ikke flere travløp på Vinge Blessen :(
Trist, men samtidig en veldig riktig beslutning …tror vi ! Vi har leita og lest det som var å oppdrive om hjertemuskelbetennelse på hest, og det var ikke såååå veldig masse, dessverre (eller heldigvis; betyr kanskje at det ikke er så mange hester som rammes; det er jo BRA!).
I går fikk jeg snakket med Siv Hanche-Olsen ved veterinærhøyskolen i Oslo. Hun var såpass tydelig at det var ble lett å ta den endelige beslutningen. Det er alderen som er Vinge Blessens største utfordring i denne saken. Han er blitt såpass gammel (12 år), at han med stor sannsynlighet ikke ville ha nok tid til å bli frisk (…OG løpsklar) før den endelige pensjonsalderen er nådd……
Hadde han vært bare “ungdommen” ville det vært fornuftig å gitt ham et års hvile, og starta på nytt igjen…. Det er ikke like fornuftig når du er 12 år…..
Etter hjertemuskelbetennelse ble påvist i januar fikk han tilstekkelig hvile og vel så det (i teorien). Problemet er bare at diagnosemetoden er litt “ufølsom” (EKG – hjerte) for graden av betennelse, slik at obligatorisk hvile er bare 6 uker, for det er nok i hht teorien. Mye tyder på at Vinge Blessen sin hjertemuskel hadde en relativt stor betennelse, og at drøye 2 mndr hvile ikke var nok… (med fasit i hånden..!). Rolig opptrening ble det også, og første start etter diagnosen er 5 måneder senere…. Det hjelper ikke at gutten gitt sitt 3. beste løp i karrieren ‘ever’ … når hjertet ikke tålte denne belastningen.
Men nå er det bestemt, det blir ikke flere travløp. Framover blir det viktige oppgaver som storebror og “gammelvallak” som teller ;-) Blessen blir nok ikke solgt (ok – skal aldri si aldri – men annonsert for salg blir han IKKE!!). Det er en spesiell herremann, som har en spesiell plass i vårt (spesielt Jørgen sitt) hjerte. Dette er hesten som førte oss inn i travet (“tilbakeførte” meg ;-), og har lært oss masse om trening, fôring, skoning og “alt” som er viktig i en toppidrettsutøvers hverdag.  Han har et spesielt gemytt, og er ikke noen typisk “jentehest” akkurat. Han trives hos oss, og vi trives med han og de unoter han har …hehe. Jeg kan bruke han som treningspartner for unghester og “læremester” for disse unge “jyplingene” som vi har/får og skal ut i banen etter hvert. Så – foreløpig konklusjon er at gutten blir på Trøen, og får kose seg som Jørgen sin ridehest og eventelt andre “gutter over 40” som har lyst å realisere seg selv …hehe! Så får vi se hva framtiden briner av oppgaver og utfordringer for gutten :)
Annelise

2 kommentarer:

Nevvi sa...

Tviler på at han kommer til å lide noen nød fremover i hvertfall! Viktig med støttekontakt for de litt yngre også, så han blir jo ikke arbeidsledig!

Annelise Wara sa...

Nei, noen nød vil han neppe lide ;-) Jeg mener at hester har godt av å bli brukt, og håper (og tror) at hjertet tåler et hobbyliv. Det er viktig at han får aktivisert seg nok til å ha et godt liv som pensjonist. Han som er vant til å trene temmelig systematisk kan liksom ikke bare "stå på stas" heller.