mandag 6. desember 2010

Gleder og bekymringer ….. !

Vel, det er vel hestehold i et nøtteskall ! I helga har vi vært litt bekymra for Vinge Blessen, han har hatt en runde med kolikk igjen, 4 år siden sist (og da var vi bare mm fra å miste han!). Han har aldri vært flink å drikke vann, og vannmangel var medvirkende årsak til Blessens første, og veldig alvorlige anfall av kolikk for i 2006. Etter dette har ikke hestene våre “vært utsatt for” vannmangel. Vi har lært, og hos oss er det “bøttevann” i boksen i tillegg til drikkekar. Ute har de alltid tilgang til vann, sommer som vinter. Vinteren kan være utfordrende, men da bæres det ut kanner med varm vann!

På lørdagen skulle jeg trene Ardvinna og Eldjenta. Da jeg kom i stallen hadde ikke Blessen spist opp maten sin…. !!! Da er det noe som IKKE stemmer, for han rensker normalt boksen for mat. Bøtta var halvfull med vann, og det var misstenkel lite skit i boksen. Vel, da ble det ridetur på Blessen i stedet, med Eldjenta på tamp. Jeg antok det var kolikk på gang, og det var det! Men turen sammen Eldjenta ble kjempefin, Blessen var glad og fornøyd, og jeg kom tilbake med to svette gamper.

tur-04des_01
På bildet over er vi ved enden av Møssjøen, skal snu og hjem igjen :)

tur-04des_02
Tilbake til stallen med to svette og glade hester. På kvelden tar Jørgen en tur med Blessen, som fremdeles ikke vil spise eller drikke særlig. Vi tvinger i han 15 liter faktisk. Den som ikke vil, skal!

Neste morgen er det fremdeles lite (bare noe få hestepærer) skit i boksen, og maten er bare delevis spist. Vi heller i ham nye 15 liter + litt olje, og ut på tur igjen. Midt på dagen trener vi damene, eller – det ble vel nesten ettermiddag;

trening-05des_01

Ardvinna sitt kne er litt bedre, det går den rette veien :) Det får vi glede oss over. Sunflower jobber bra også, traver så fint så:)

trening-05des_02

Sola er i ferd med å gå ned mens vi er på banen med damene.

Blessen får en ridetur seint på søndags kveld, nå er han litt mere preget av kolikken, og er ikke SÅ gira på tur, men etter 20 min så kommer det ut bak gitt! Hurra, endelig “åpning” – gutten er ikke tett i allefall. Han kvitter seg med ganske mye løs mage den kvelden, og ser straks litt kvikkere ut :)

I dag, mandags morgen var Jørgen tidlig ute å tusla med Blessen, litt trøtt og slapp gamp, og mere skit kom ut :))). Vi tvinger i ham litt mere vann, og så er det ut på tur igjen. Han får på seg vogn, og blir med Eldjenta på liten tusletur i Hjelpdalen;

trening-01des_01

Stakkars Vinge Blessen får ikke fred. Vi tvinger i han vann, og ut på tur, flere ganger om dagen, men det er nesten det eneste som hjelper. OG det hjalp!! Han stoppa og letta noe enormt på trykket! “Proppen” har løsna og det rant ut i dag. Nå har vi bestilt litt probiotika for å få orden på mangen igjen. Men etter siste “utblåsning” så steg hummøret til gutten betraktlig. Han har spist høy og drukket vann selv !!! Flink gutt. Og i kveld var han som normalt igjen.

Phu! Det skal nå være noe hele tiden ;-) Det har nok blitt lite bevegelse, og lite trening på gutten. Han drikker for lite, så nå blir det bare å holde han mere i gang, og litt mere salt i maten framover. Så får vi håpe at vi slipper flere slike anfall, kolikk er noe herk!!

Vel – gleder og bekymringer går hånd i hånd, heldigvis er det mest gleder, men duverden så engstelig man blir når de blir syke disse gampene !!

Annelise

4 kommentarer:

Elisabeth Jensen sa...

Bra dere er så våkne og så hva som var på vei. Godt og høre at alt går bra med fine Vinge Blessen.

Men må jo si,,Eldjenta er jo virkelig en stor frøken!!

Flott stemningsbilde fra banen. Vi kan jo ikke ha det bedre. :)

Annelise Wara sa...

Det er bare Vinge Blessen som er liten ;-) hehe. Han er 147 cm både på rumpa og manken. Eldjenta er 148 cm på manken, og 153 cm over rumpa, så ja, hun blir nok ei damen med fin størrelsen:)

Det var utrolig diffuse signaler hos Blessen, men når han ikke eter (og ikke skiter) så trenger han ikke ligge å rulle seg i kolikk før jeg ser tegningen :) Heldigvis, kunne fort ha blitt ny runde ala den vi hadde i 2006 dette. Da var vi ikke like oppmerksomme.

Og JA ! Lokalbanen ligger flott til, har fin snøsåle, og super å trene på for tia :)))

Nevvi sa...

Æsj, så skummelt! Men hvordan tvinger du i han vann? Sonde?

Annelise Wara sa...

Jepp, dritskummelt. Så er det sonde vi bruker ja. Jeg har vært med på slikt før, flere ganger, og det er helt uproblematisk for Blessen. Litt ekkelt synes han det er når vi passerer svelget, men så går det greit. Han er snill og rolig, og sto som en prest mens vi helte i han lunkent vann. En skal jo være forsiktig med slikt, så en ikke heller vann i lungene, så det er ikke noe jeg vil anbefale "på strak arm" - eller gjøre på andre hester for den sakens skyld.