tirsdag 17. mai 2011

Hurra for 17. mai :-)

Heldigvis har vi nasjonaldagen vår, kan vifte med flagg og rope HURRA. For på hestefronten er det ikke mye å rope hurra for om dagen :-/

Det går trått, med to hopper på skadelista, og den 3. bryter travløp, tja, da er det heller en smule motgang og tunge motbakker vi snakker om. For å ta det siste først; Ardvinna med Blekkan i setet, brøt etter to galopper på Leangen i går. I følge kusk slår hun seg selv over i galopp, klasker høyre framhov i venstre framkne så det smeller og hun feiler. Ikke helt nytt det, bruker knebelegg, og det ene er temmelig oppskrapa, så vi vet hun slår seg. Men i går ver det altså i følge kuske årsaken til begge galoppene.

2011-mai16-upl

Ellers er hun frisk og fin, sprek, og treningsvillig, men helt håpløs å balansere :-( Vi har prøvd masse ulike varianter når det gjelder sko, ikke sko, busser, lette tunge osv osv. I går gikk hun skoløs i løpet, det har fungert fint tidligere. Nå har hun skoløs siden seiersløpet 18 april, men har så god hovvekst, at vi burde ha verket henne inn på tåa og ned på draktene til løpet i går, hun hadde rett og slett alt for mye hov “å drasse på”.

Veldig synd hun er så vanskelig å balansere Ardvinna, for de (få) gangene vi har truffet rett har hun gjort gode løp, ellers har hun fått ødelagt løpene pga galopp. Hun er på grensen til å være linjetraver også, bredder på ingen måte ut slik Vinge Blessen gjør, så enten smeller bakhover inn i framhover, og/eller hun slår seg selv på kne (spesielt V framkne). Ok – det var den kjipe “nyheten” – jeg får vidrere til neste;

Sunflower;

Har vært skikkelig dårlig, og vi, samt et par-tre veterinærer, har klødd oss i hodet og hatt “spekulatoren” på høygir for å si det pent. Etter siste besøk på Melhus hesteklinikk i går, kom vi et stykke videre, hun er HELDIGVIS IKKE forfangen, hun har hovbyller på BEGGE frambeina…. Ja – det er faktisk mulig ! Etter piggsessongen skodde vi om til lette aluminium sko, og etter det har det faktisk blitt hovbyller på begge frambeina. Vi hadde veterinær på stallen fredag 13 mai, som mente hun måtte være forfangen, og JA, på måten hun gikk, eller ikke fikk til å gå, så hun veldig forfangen ut. Men ingen forsto hvordan hun kunne ha blitt det ! Men det er bakparten som vi har vært bekymret for, hun har siden prøveløpet på Orkdal, vist en økende grad av vont i skinka!!

Starta med at hun ikke fikk til å trave i trening, gikk bare i pass og tølt (eller noe sånn ca midt i mellom). Kutta ut trening, og begynte å feilsøke. Sendte inn blodprøve; ikke økning i muskelverdier, dvs ikke krysslammelse. Tok av sko, la på nye sko, men hun ble bare stivere og stivere i bakparten. Samt at det ble en diger (på str med en minihåndball) steinhard kul på venstre lår. Direktelink til en video for spesielt interesserte; http://www.youtube.com/watch?v=hMlA2cRz-5E viser hvordan hun strever både med venstre bak og begge frambeina. På Hesteklinikken tok de ultralyd av musklene i venstre skinke, og i den dypden proben gikk, så vi ingen tegn til skader i muskefiber/vev. Veterinærene på klinikken (hele tre til stede denne dagen) var vel enige om at det mest sannsynlig har vært et hematom der (en stor væske/blod ansamling) etter et spark/bit etc. Den ene hovbyllen har vi selv drennert ut med honning (!!) og den andre ble skåret opp på klinikken. Og vips, så går hun som normalt med frambeina, men fremdeles strever hun med “ett eller annet” i skinka. Hun skal få 14 dager fri nå, settes forsiktig i gang, og går det i normalt ganglag (dvs IKKE pass og tølt) så øker vi gradvis. Har hun fremdeles problemer – så får vi ta stilling til det da!

Eldjenta;

Gikk det først veldig bra med etter ulykka på Orkdalen, men så blussa det plutselig opp i venstre bakfot, og der har det muligens gått lymfangitt i “skiten”. Vi jobber med saken, og må vel på en ny og større dose antibiotika om det ikke gir seg. Hun både går og løper som normalt, så det ser ut til at det bare er de store, overfladiske sårene som er problem og ikke skader på ligamenter og bein etc under. Jørgen holder også på å utrede en rapport ang. sulkyen, som sendes til produsent, for den hadde alvorlige mangler i flere sveiser, og selve sikkerhets bøylen hadde en sveis som nesten bare var til pynt, så dette må de gjøre utbedringer på i Finnland !!

SÅ; en GLADNYHET; Polo Sunshine er kommet hjem igjen:))

Endelig, et positivt innslag i bloggen, på søndagen henta jeg hjem Polo-gutten vår igjen :) Line kjøper tilbake sin første og største heste-kjærlighet, og det er bare en hake ved dette; Yellow Fellow må da selges. Men jeg tror Line har vært såpass mange runder “i seg selv” angående dette, og gjør akkurat det HUN mener er best for henne nå. Line er avgangselev ved Rytterlinja på Melhus Videregående, og har lyst til å trappe litt ned på dette “konkurranse-jaget” og sprangsport en periode. Yellow er en hest som både krever og tåler MASSE trening, og blir forhåpendligvis solgt til noen som har bedre tid og penger til å satse på sprangsporten. Polo kjøpe vi første gang i mai 2005, han ble solgt da midt i første året på Rytterlinja (jan 2008) da Line trengte en litt større hest med større potensiale og kapasitet. Og nå har hun altså kjøpt go’gutten tilbake;

2011-polo-line-15mai_01
Her er kontrakten signert, og to stk lykkelige individer :)))

Jeg tok med gutten hjem til Stjørdal, og resten av flokken;

2011-polo-15mai_01

Selv om Blessen & Bromle kjenner Polo fra før, viste de stor interesse, og Utopia var kjempenyskjerrig, og veldig opptatt av å vise at “jeg er bare et føll, så vær snill med meg” :))

2011-polo-15mai_02

Så det gikk helt uproblematisk å slippe gutten sammen den lille flokken ute :) Polo som jeg husker som en “stor” hest, er jo bitteliten ;-) Han er faktisk mindre enn Eldjenta, men det sier mere om sistnevnte. Polo er ca 153 – 55cm på manken, og så har han diger manke, så selve hesten er faktisk ganske liten, og mindre enn 2-åringen vår :) Nå skal han stå på beite sammen resten av gjengen til Yellow blir solgt, og bare kose seg sammen gamle kjente og ei ny lita hoppe som er blitt en stor beundrer av den flotte Welsh cob gutten til Line :)

Annelise

1 kommentar:

Elisabeth Jensen sa...

Er så typisk når det går dårlig med en hest, følger resten etter.

Ardvinna kommer jo sterkere tilbake bare alt stemmer.

Veldig spent på hva slags tilbakemld dere får av Chevi.