onsdag 19. oktober 2011

Siste finpussen :-)

Utopia har vokst veldig siste tiden (endelig ..hehe) og begynner å bli “stor” nå, snart like høy på rumpa som sin storebror Vinge Blessen :-D. Da er det på tide å spenne for, og siste finpuss før hun settes i vogna må gjennomføres nå, “start” og “stopp” knappene skal på plass, og i går tok vi en runde ut i fine høstsola å trente på det;

2011-18okt-pia_01

Det er ei tøff lita Pie dette, men utrolig lærenem. Tar ting veldig fort, og er ikke spesielt redd av seg. Hun hadde ikke spesielt lyst til å gå fra flokken sin, og de sto å ropa på lillepia si; det gjorde ikke saken noe lettere… hehe. Men etter å ha hoppa rundt meg noen runder, uten å lykkes i sitt forsøk på å “rømme tilbake”, fant hun ut at det var nok best å bli med matmor på tur alikevel ;-) Etter det ene lille førsøket på å “rømme”, gikk hun som en “prest” resten av turen!!

Vi har bare grusveier rundt stallen, med en del store steiner, så sko er nødvendig. Men det gikk utrolig lett å få på Pia sko. Jørgen la på framsko en kveld, og baksko dagen etter, og hun var veldig veldig flink og gjorde knapt motstand!! Utrolig stor forskjell på Utopia og Eldjenta i både “sinn og skinn”. Begge er glade, positive og utadvendte jenter, men der stopper likheten. Eldjenta er redd alt nytt, og vi har brukt utrolig mye tid på temming av henne. Men det har gitt resultater, og hun er blitt ei veldig stødig og flott hoppe :-) Utopia er ikke redd noe nesten, og tar det meste på strak hov og kom ut “ferdig temt” … Bra hun ikke er første føllet, da hadde vi vel fått litt sjokk nr nr to kom .. hehe.

Nå har også storebror Blessen fått på sko igjen, og vi skal ut å kjøre noen turer i “to-spann” som aller aller siste finpuss, så blir det innspenning etterpå, og tid for kjøretrening :-) Det blir spennende og gøy!!

Ellers er det morro å registrere familielikheter på stallen, Blessen og Utopia er veldig søskenlike, og det er to hester (av 7) som tror de får i seg kveldsmaten kjappere om de står å slår med en framhov mens de spiser … jepp, det er søskenparet etter Varnes Pia …hehe. Begge nyttegjør seg maten til de grader, og har lett for å legge på seg også …!! Så har jeg hatt to som står å vrir seg som en ål når pulsbeltet skal på plass og det skal fuktes under elektrodene; Eldjenta og helbror Pondus. De to desidert mest utolmodige hestene på stallen når det gjelder å komme seg ut er helt klart Eldjenta og hennes avdøde mor Rigeljenta, de er utrolig like faktisk! Eldjenta og Utopia er “utsatt for” akkurat samme type oppvekst, og er så forskjellig som natt og dag… Her er rammene gitt altså, genene kommer man ikke unna! De kommer med ut med et sett gener, som setter rammer, så er det opp til oss og forme de innenfor de rammene vi har, til “spiselige individer” – vel, ikke bokstavelig altså !! Eksteriør messig er det også store familielikheter, og hos oss er det helt klar mødrene som har påvirke avkommene sine mest, spesielt er det veldig stor familielikhet på Varnes Pia og henne to avkom på stallen, de ser kopiert ut! Men også Rigeljenta har slått sterkt ut på Eldjenta sitt eksteriør, og der har pappan’s størrelse ikke vært utslagsgivende i det hele tatt; Eldjente vil RUVE sideav sin lille pappa !!

Så jeg har da litt å tenke på, når jeg skal finne hingst til Ardvinna. Enten til våren, eller seinere. Har et par/tre aktuelle kandidater, men det er søren ikke lett å finne rett make. Det er en del hensyn jeg må ta, eksteriørmessige, og delevis gemytt messige også. Ardvinna er veldig veldig framover, og litt “stressa”, vil veldig mye. Hun er uttåe HF, og relativt kvadratisk i kroppen. Der vil jeg ha en hingst som kan kompensere for dette, som helst er veldig liten også, vil ikke ha større avkom enn mora!! En liten, langlagd hingst, med korrekte beinvinkler, og gullkantet stamtavle, ikke FOR nært beslekta heller… phu! det er ikke lett, de fleste jeg har sett på er “veiet og funnet for lett”. Men jeg har et par kandidater har jeg står enda på lista mi :-)

I dag kom regnet igjen, hele 5 dager uten regn har vi hatt, det må jo være ny rekord for sommeren/høsten her ? Men vi får tåle et par dager “rotblaute” nå, for til helga blir det 10 grader og sol igjen :-) jeg kan nesten ikke vente!!

Annelise

Ingen kommentarer: