torsdag 8. desember 2011

Winter Wonderland :-)

Så kom endelig vinteren, og viser seg fram på sitt beste :-) De siste par dagene har vært superfine, måtte dette bare vare. OK, jeg skal da innrømme jeg er glad i sommer og varme, men når vi først har vinter, vil jeg helst ha litt snø og minusgrader. Akkurat slik det er nå, helt perfekt:

desember_05[6]

Det kan jo nesten ikke bli finere i marka Smilefjes med åpen munn. Dette er fra en ridetur med Alfalfa i går, han fikk vasse rundt i snøen, og løpe det han orka :-) Gøy til både liten og stor ..hehe.

2011-alf7des_01

Her tripper han utålmidig nedover, og vet han får løpe det han orker opp igjen :-)

Ardvinna fikk seg også en tur i går:

2011-ardvinna7des_01

Nesten mørkt alerede, men pga av den hvite, rene snøen går det fint å ri i marka :-) Tok litt bilder av den fine naturen vi har rundt stallen i går, bare i pur glede over Kong Vinter :)

desember_02
Over; Beistadmoen. Ofte innom der på våre treningsturer, mye elg og rev der, møter stadig nysgjerrige “naboer” ;-)

I dag var været enda bedre, sol og 5 minus, riktig lekkert:

2011-jenta-8des_01

Kjørte ned til E14 og litt i bakkene etterpå. Hører det går “unghest-virus” på staller nå, de står med 40 i feber og er slappe. Heldigvis har vi sluppet unna så langt. For noen uker siden sela jeg på Eldjenta, og sjekka tempen før vi drog ut. Da sela jeg bare av og gav henne 5 dager fri; hun hadde 0.5 grader over normalt (38.5). Kanskje det berga oss unna viruset denne gangen ?? Håper det!

Oppdatering på Polo;

Det går fremdeles bra, sakte men sikkert. Er fremdeles på svært forsiktig oppfôring, men det er høyst påkrevd i hht Veterinør høyskolen. Han har hatt Blindtarm atopi (fullstendig kollaps av blindtarmen), og det så ille ut en periode. Det pussige i Polo sitt sykdomsforløp, er at dette starta strengt tatt for over en måned siden! Da fikk han plutselig pelsavfall, og fikk B-vitamin sprøyte som hadde god virkning. Så fikk han elveblest (allergi), og store sår på bogen, og etter knappe to uker starta dette kolikk marerittet. Dette henger sammen!

Hester produserer B-vit selv i "stortarmen" (blindtarm + tykktarm), etter at maten er skikkelig fordøyd i tynntarmen. Om tynntarmen ikke fordøyer som den skal, vil den sende videre ufordøyet mat til stortarmen og det vil oppstå problemer der. Stortarmen kan sammenlignes med kua's vom, og er et stort gjæringskammer hvor millioner av bakterier og mikroorganismer bryter ned plantefiber (cellulose) som ellers er ufordøyelig for hester. Dette blir omdannet til energi der (samt B-vit ++) En dårlig og ustabil mikroflora i stortarmen hos hest kan føre til så mangt, bl.a; gasskolikk, forstoppelse, diare, kroniske infeksjoner, nedsatt immunforsvar osv osv. Så – siden det startet med B-vitamin mangel, er det grunn til å tro at Polo sine fôrrelaterte problemer har vedvart en stund, og til slutt toppet seg nå, med kollaps av blindtarmen til slutt. Vi får håpe faren er over nå, og at han sakte men sikkert kan komme seg tilbake til normal fôring igjen, og får lagt på seg det tapte.

2011-polo8des_01 2011-polo8des_02

Fikk bilder på mobilen fra Line i dag, et hvor han står inne ogs sover, og så er han ute å rører seg litt :-) God bedring fine gutten Rødt hjerte.

Annelise

Ingen kommentarer: