onsdag 25. september 2013

Ikke “bare bare” … :-(

Å drive med travsport, og turen til veterinæren med Utopia i dag var ikke av den aller hyggeligste sorten. Etter en lengre periode med styrketrening, starta vi litt med noe hurtigere arbeid på bane med Pia. Ikke akkurat stor fart, det raskeste Utopia så langt har prestert er 1.39 som maxfart. Relativt langt i igjen om vi sammenligner med Eldjenta sine prestasjoner som 3-åring i fjor. Men det var framskritt og se, men, en noe udefinerbar halthet, eller ukurrant gange. Da dette har vedvart, fant vi ut at det var på tide med en aldri så liten sjekk til veterinær, og jammen var hun halt lille vennen.

Mellom 2 og 3 grader bøyehalt på venstre framfot, spesielt kneledd, men også kodeledd. Etter å ha blokka ut (bedøvd) leddene, var konklusjonen at hun var mye halt på kne/kode, og noe på tåledd. Og BARE på venstre framfot.

Ved nærmere sjekk, finner veterinær ut at Utopia har brutt akse ved kneledd. Det har dannet seg et ganske stort overbein på innsiden. Det har vært der siden i vår/sommer en gang (kom veldig fort), og skylles kroppens egen “reperasjons-mekanisme” – eller et ønske om balanse. Jeg trodde hun hadde slått på seg dette overbeinet selv, men det er nok resultat av den brutte aksen i kneet, og kroppens egen måte å finne “balanse”. I tilleg til dette overbeinet, var det noe pålering overst på kneet også:

2013-sept25_pia_01

Prøvd å tegne inn streker her for å illustrere. Piler ved påleiringer/overbein, og rød linje som viser ca retninger her. Denne skulle helst ha vært helt loddrett… :-(

Dette betyr nok dessverre at karriæren er over før den fikk begynne Trist fjes. Ikke noe vits i å belaste henne med hard trening og løp når hun har en slik skjevhet i frambeinet, kommer bare til å ende i en evig runddans med leddbehandling hos veterinær.

Akk ja, hva gjør vi nå da ? må tenke litt på dette. Vi har behandlet tre ledd nå, mange år siden sist vi har leddbehandla hestebein, men nå har Utopia fått sine tre doser i tå,- kode og kneledd. Så får vi håpe hun blir bedre og haltfri. Etter det da? Tja – ikke godt å si, må tenke litt på det. Vi ønsker å drive med travsport, det er et standpunkt vi har tatt for lenge siden. Og hva vi “gjør med” Utopia nå, må vi bruke litt tid på. Ikke noe å avle på (ønsker ikke å reproduserer slike feil!), og om hun kan gå som hobbyhest er ennå usikkert. Det er nå til syvende og sist et spørsmål om hva et slikt skjevt hestebein tåler av aktivitet…

Jaja, det var dagens nedtur Gråtefjes.

Sunflower:

Var heller ikke på sitt beste i siste travløp, var litt “slakk” i følge kusken, og lite motivert. Nå viser det seg at hun er snørrete, og Vinge Blessen hoster noe, så det tyder på en liten snue på stallen. DET er heldivis noe som går over relativt kjappt som regel :-) I grunnen like greit det dukket opp noe “snørr” i etterkant av løpet, da har en svaret på litt dårlig prestasjon der. Bare å få litt ro noen dager, og sjekke tempen, og ikke trene før viruser er jaget på dør!

Annelise

Ingen kommentarer: