torsdag 2. oktober 2014

Nydelig start på oktober :-)

For en deilig dag! 14 varmegrader, varm høstvind, og sol fra blå himmel. Snakk om å leve det gode liv, tror de storkosa seg ute på beite i går flokken! På bildet over står Eldjenta nærmest, til venstre, så er det Linna, Lill Faksa, Sunflower og Utopia som er den rødbrune helt til høyre i bildet. 

Eldjenta er god og rundt, og forhåpentligvis er det begynnende føllmage, og ikke fleskemage ;-). Hun fyller litt "i svangen" nå, så jeg håper det er lille Norheim Faksen-spiren som vokser og trives der inne! Eldjenta har ikke vært i noe systematisk trening på over ett år, men hun er akkurat like ivrig og utolmodig type som før. Positiv og blid, glad i mat (veldig !!) og er rimelig aktiv ute sammen flokken. 

Også Sunflower har fått mage, og der føler jeg meg mere sikker på at det er føll og ikke flesk ;-). Sunflower har aldri vært tykk, ei heller tynn (heldigvis!), men nå har hun faktisk mage. Hun er satt inn 2 1/2 uke før Eldjenta og har termin i slutten av april neste år. Thai Tanic (som Solsikke er bedekket med) gjør det veldig bra på statistikkene nå, så det blir spennende med føll etter han og Sunflower. 

Linna og Lill Faksa koser seg ute "på beite". Ikke mye mat igjen, men mye tidsfordriv, og god plass og boltre seg på. For en deilig start på Oktober!!

Vi avlutta september hyggelig også, med Rutinekjøring på Leangen med Utopia og Lill Faksa. Jørgen hadde litt og "forsvare" han, som "vant" rutineløpet med Utopia for 14 dager siden ;-). Men på tirsdagen ble han "gruset av kona" (hans egne ord på Facebook, hehe). Lill Faksa er raskere ut fra start enn Utopia, og havnet "i dødens". Hun har en flott innstilling, og traver tidvis veldig fint. Teknikken strever hun fremdeles med, og det koster henne relativt mye å holde stilen, så på oppløpet ble hun sliten og slo på en liten galopp. Jeg kjente den kom, støtta det jeg var god for, men det ble noen steg alikevel. Men vi kom inn som hest nr 3. på 45.2, og Utopia som hest nr 5. på 45.3 - tett oppunder mål ! 

Utopia galopperte fra start "som normalt". Men det sitter mest i topplokket, for hun har fin teknikk, og et ukomplisert (og veldig stort) steg. Trenger litt tid på å "legge seg til" hun,  men det ble med den ene galoppen, og hun gikk et veldig bra oppløp. 

Over; Lill Faksa nydusja og klar for hjemreise :-)

Over; Jørgen smiler tappert etter å ha blitt grusa av kona ;-) *fnis*

Facebook er det de siste dagene blitt diskutert en del på "travavl-siden" startprosen og kaldblodshest. Mange 2-åringer går mønstringsløp, men svært få kommer til start som 3-åringer - og 1000-kroners-spørsmålet er selvsagt; hvorfor ?? 

Ganske fornøyelig lesning, og interessant å se hva travfolket selv mener om denne problematikken ;-) De trenes for dårlig, og kommer ikke til start som 3-åringer hevder noen. Vel, sikkert en sannhet for mange hester, men vi har nå hatt noen unghester i løpet av de 6 siste årene, og det holder ikke med masse trening for enkelte !! 

Her i gården har alle fulgt omtrent samme opplegget, og Eldjenta ble "unghest-stjerne", og har deltatt i alle klasseløpsfinalene som 3 og 4-åring i Norge og Sverige, og fått premieplass hver gang! Helbror Pondus har gått samme løypene som unghest. Kom noe seinere i gang som løpshest, men hadde tjent 150.000,- før han ble 5 åring. 

Utopia er 4 år nå, og ustartet. Har som bestenotering 1.40 tid over 2140m (rutinekjøring), og fulgt akkurat samme opplegget som Eldjenta og Pondus. Også Lill Faksa har fulgt samme opplegget, eller, hun har fått noe mere styrketrening faktisk, men er ikke i nærheten av å være startklar nå som 3-åring. Lill Faksa og Utopia hadde ingen problemer med mønstringsløpene. Ingen av våre unghester har strevd med dem. Men å avansere fra ei 2-minutts-tid som 2 åring, til å prestere under 1.40, eller ned mot 1.35 som 3 åring er et stort kvantesprang. 

Jeg vil våge den påstand, at ALLE 2-åringer kan klare mønstringsløps kravet om det får tilstrekkelig trening (og unngår langvarige skader). Men skal du ut å konkurrere som 3-åring, kreves talent i tillegg. For Utopia og Lill Faksa sin del hjelper det ikke å trene masse, de mangler talent og tidlighet, og trenger tid.... Utopia blir kanskje aldri traver, eller i bestefall en "siste-premie-plukker" i hverdags-travet på Leangen. Lill Faksa har jeg større tro på, men noen stjerne blir hun ikke, men der er det håp! Hun har en flott instilling og et godt eksteriør for trav. Har trua enda ;-).

Mølleslettens Linna er nye håpet vårt, hun har helt klart talent, og traver på lette bein. Så får vi se da, hvor langt hun kan komme neste år. Skal ikke se bort i fra at hun blir tidligere startklar enn Lill Faksa faktisk, teknikken deres er som natt og dag! Men det er svært mye som skal klaffe for å få til en god kaldblods tre-årig løpshest. 

Jaja, det ble dagens digresjon, takk til deg som henger med helt ned hit :-)

Annelise :-)Ingen kommentarer: