fredag 2. januar 2015

Da blir det Oslotur på Eldjenta...

Jaja, litt av en start på det nye året! I går ettermiddag ble flokken skremt av raketter, og i vill panikk har de løpt gjennom 3 høyder strømtråd (som heldivis røk), ut av luftegården, og inn på beitet. Der gikk ikke strømtrådene, så alle gjerdepåler er knekt som fyrstikker av hester i vill panikk.

Jørgen og jeg hadde akkurat dratt fra stallen og ante ingen fred og fare, og ble oppringt i det vi parkerer på gårdsplassen hjemme. Da var det bare å snu og kjøre opp igjen.

Det var tomt på Trøen, fant ingen hester, men fikk høre at to var observert på vei over skogen til Remyra. Fire var "søkk vekk", for et mareritt. I mørket, på "halv-skare" ble det å ta beina fatt å leite. Så kommer det fryktelige telefonen; to hester observert ved Remyra Grendahus, den ene er Eldjenta, hun blør veldig og står ikke på den ene foten. Der og da må jeg innrømme jeg knakk en smule ihop! Jørgen kobler henger til bil, og kjører veien over til Remyra og henter Eldjenta og Sunflower som hadde tatt følge med Jenta over skogen. De fire yngste finner jeg etter en stund øverst på beite ved skogen, redde små-jenter som er glade for å se mor med havrebøtta.

Det var bare Eldjenta som var skadet, og vakthavende veterinær kom heldigvis veldig fort og fikk satt igang akutt og tildels aggressiv førstehjelp. Utrolig takknemlig for det, for skaden er alvorlig. Det er flere små kutt, og et stort inn til leddet på venstre bakfot. Ved spyling og rensing av såret, løsner blodkoagel, og da spruter det faktisk ut leddveske. Skylling av ledd, og kraftige doser antibiotika både i leddet, intravenøst og intramuskulært blir gitt. Veterinæren er ikke fornøyd; Eldjenta har "for" vont, og er allerede veldig hoven, så det blir bestilt Veterinær fra Melhusk Hesteklinikk med røntgen for ekstra sjekk.

Det har vi gjort i dag! og det var noe "rusk" der, og nå blir det Veterinærhøyskolen i Oslo i morgen! Jaja, sånn kan det gå, for en start på 2015.....

Og på bildet over er Eldjenta ferdig behandlet og sjekket i dag! Venstre bakfot er bandasjert skikkelig, denne skal helst ligge urørt til vi kommer til Oslo i morgen ettermiddag. På bildet står hun å "letter på halen" - noe som bekymrer meg litt, er jo redd hun kaster folen hun bærer på. Men uansett hvordan det går med lille føllet, er vi mest bekymra for Eldjenta, og det aller viktigste er at vi får henne frisk. Så får vi bare krysse fingrene og håpe det beste. Nedfor er noen bilder fra i dag (for de som ikke liker sår, er det bare å stoppe å scrolle nedover nå). De er penere enn de jeg tok i går kveld, det er god grobunn i damen, og sår-healing tror jeg ikke vil by på problem. Det er størst bekymring knyttet til at såret var såpass dypt at det gikk helt inn i leddet. Infeksjon der kan være kritisk til hest. 

Nederste del av foten, barbering avslørte flere sår, mye pels på Eldjenta.

Øverste del av bakfoten, stort sår/hull der også, men ikke inn til noe ledd.

Nedenfor; koden på venstre bakfot som det gikk verst utover. Kuttskaden har "kommet nedenifra", og skjært seg innover/oppover. Hullet inn til leddkapsel er i den venstre delen av såret (på bildet). 


Ikke noe pent syn!. Vi vet ikke hvordan Eldjenta fikk disse skadene, men det er grunn til å tro at det er hun som har tatt "støyten" på både ut av den ene luftegården og inn til beitet. Hun har et eksplosivt lynne i forhold til slike episoder, og er ekstremt kjapp og eksplosiv. Hun er vel i grunnen et lite fyrverkeri i selg selv (!). Så er det selvsagt den mest verdifulle av alle på stallen som skader seg. Eldjenta er godt forsikret, men er uerstattelig, og hest av hennes kaliber kan ikke kjøpes for penger. Vi krysser armer og bein, og håper det gror og hun blir frisk som en fisk igjen. Berger vi føllet hun bærer på i tillegg, er det bonus :-). 

Annelise 

Ingen kommentarer: