torsdag 26. februar 2015

Tid for temming :-)

Nå har is og snø på veiene smeltet, og det er på tide med litt "vogn-temming" for Dag Åsa igjen. I går fikk hun være med Utopia på en liten tur i nabolaget, men først måtte vi prøve hodelag og bitt! Ingen her hos oss som har vist slik motstand mot dette som Eldjenta, hehe. Hun satte overhode ikke pris på bitt, og prøvde å rygge/hoppe/steile ut av denne ekle greia i munnen. Dag Åsa syntes det var noe rart, men tok det ganske så greit. Bare Utopia her som er født "ferdig temt", hun har tatt det aller meste på "strak hov", og gjorde svært liten notis av bittet.Dag Åsa fikk stå å tygge litt på bittet og venne seg til hodelaget mens jeg selte på Utopia. Så tok vi det av igjen før vi drog ut på tur. Får prøve det på litt i stallen framover nå, før vi legger ut på tur og tømkjører. Jeg venter på "joggesko-føre", da skal vi ut å tømkjøre litt sammen Dag Åsa og jeg. I mellomtiden får hun være med på kjøreturer nå, så lenge føret tillater det. Kan hende den våren vi har er bare midlertidig (??), og har den kommet for å bli er det helt greit!

Inne i stallen og i sånn normal, dagligdags håndtering er Dag Åsa bare snill og grei, men tvert vi skal ut på tur, så våkner hun til liv ;-) Det er futt og krutt i lille mærra, og det virker ikke som hun har noe i mot å jobbe litt. Vi må nok ta en del slike "på tamp turer" med Utopia, for hun er litt våken og vár, lett i baken og full av futt. Det blir ikke å legge på vogn og kjøre inn damen før hun synes disse turene i nabolaget er en smule kjedelige, og lite å øse seg opp av ;-). I går var det fryktelig spennende, lenge siden sist, og mye skumle saker langs veien (vedstabler, søppelbøtter, mm hehehe, det er mye å lære for en liten kropp).

Tok først en sving nede i Hjelpdalen i går. Der er det vår og nesten ikke snø, veldig kjekt spør du meg!

Så en tur opp i marka mot Møssjøen. Der ligger det litt snø, og nede ved demningen er det vinter. Der ligger snøen til St.Hans.... nesten :-P. I skyggen av Beistadnauen tar det i alle fall litt tid før snøen smelter.

Bakken opp fra demningen er lang og bratt, den skal hun bli mere kjent med etterhvert Dag Åsa. 

I dag kommer stallens "fast-lege" på besøk, skal sjekke foten til Eldjenta, men den har grodd fint, i alle fall sårene. Hun fyller en del om natta, og må ha stallbandasje på for at den ikke skal "svelle" for mye, så helt bra er det ikke, og den blir nok aldri som før. Men vi håper og tror foten blir såpass at Eldjenta kan få ut på lette trimmeturer uten at hun halter mm, må nesten det for å ha en godt liv som hest :-). 

I tillegg skal Sunflower gjøres klar for fødsel, i den forstand at hun er "sydd sammen bak". Hun drog inn luft i hurtig trav, og måtte syes delvis sammen for å unngå infeksjoner etc "der bak". Ellers skal tenner sjekkes/raspes, og Lill Faksa sine bein skal bøyes opp. Hun har en udefinerbar "halthet", eller stivhet (?) i starten på litt hurtig jogg. Mest sannsynlig sitter det i musklene (bogen ?), men jeg vil uansett sjekke beina for å være på den sikre siden. 

Ha en fin dag :-) Annelise.

Ingen kommentarer: