onsdag 4. mars 2015

Lill Faksa på skadelista...

Eller skade og skade, hun har løpt på seg noen "diagonale vonter", venstre bak og høyre foran. Lill Faksa stivna som tidligere nevnt totalt på oppløpet i prøveløpet hun gikk for noen uker siden, og ramla helt ut av travet. Etter det har hun vært litt sånn udefinerbar ukurant, så jeg ville få sjekke henne når "fast-lege" Lise allikevel skulle besøke stallen og kontrollere ståa for Eldjenta.

Etter en runde med sjekk av muskler etc, finner Lise at Lill Faksa har vont i bogen, og musklene der er ømme og hovne. Bøyeprøver viser halthet i bak-knær, aller mest på Venstre bak, og det blir leddbehandling. Tror faktisk det er aller første gangen vi leddbehandler bak-knær. Vet mange kaldblodser sliter med disse, og mitt inntrykk er at leddbehandling der er ganske normalt. Så vi får vel bare være glad for at det faktisk er første gangen her i gården. Husker Vinge Blessen sleit litt med sine framknær i starten på sin løpskarrière hos oss, og sist vi leddbehandla var det denne litt skjeve framfoten til Utopia; fram-kne og tå-ledd fikk en dose kortison sommeren 2013. Vi har sluppet "billig unna" når det gjelder ledd og kortison, men nå var det altså Lill Faksa sin tur.

Når det gjelder slik diagonal haltet; H framme - V bak, er det ikke så lett å finne ut hva som er høna og hva som er egget. Sitter problemet først og fremst bak eller foran ? For Lill Faksa sin del har det mest sannsynlig starta med leddvont i V bak-kne, og flytta seg diagonalt fram til H bog for å avlaste V bak. Bogen er mest sannsynlig sekundær, men samtidig vet vi at Lill Faksa strever mye med sin aksjon (er CC = Syncro Gait) og travet flyter ikke "rent og pent" alltid. Hun er også noe våken type, litt for mye "på" rent mentalt, og bruker seg veldig mye. Samtidig som hun blir gående å "knyte seg / spenne seg" pga aksjonsproblem, så hun er nok mere utsatt for å slite på ledd/beintøy kontra de som traver rytmisk og rent (CA eks Eldjenta).

Bogen fikk en dose sjokkbølge behandling;

Ganske så interessant behandling. Det bråkte veldig, og var mye utstyr og ledninger som så skremmende ut for Lill Faksa. Og når apparatet ble slått på, bråkte det en god del også. På nivå med ei veldig skummel klippemaskin :-P. Men det tok ikke lang tid før hun slappa av og så ut til å like behandlingen, og det var merkbar forskjell i "stiv/stølhet" i selve musklene før og etter behandling. Faktisk så oppløftende at jeg skal vurdere sjokkbølge behandling av min egen vonde nakkemuskulatur selv :-). Nå har det vært noen rolige dager for Lill Faksa, så skal vi skritte/tusle litt noen dager for det blir jogging og trening igjen. Får håpe behandlingen gjør underverker !! 

På grunn av det fine vårværet, har det blitt litt intensiv-temming for Dag Åsa sin del, som har vært med Utopia på flere turer i vogna:Utopia er en stødig mentor, og takler i tillegg veldig bra at Dag Åsa "fnutter" litt ved siden av. Ei fyrrig hoppe med mye energi og framdrift. Hun er også noe bakredd faktisk (og lett i rumpa!!), så det blir mange mange turer slik på tamp før hun selv skal settes i dragene. Når hun har fått rista av seg noe av energien, jogger hun pent siden av, og er tydelig veldig framover og ivrig. Det lyser "stayervilje" av øynene hennes, hun VIL veldig framover, det er bra !!

Tilbake til veterinær besøket igjen; foten til Eldjenta har grodd veldig pent og godt. Den ser fin ut så lenge hun får på stallbandasje om natta, uten den så hovner hun mye opp enda. Hun er haltfri i skritt, men jeg ser hun "dropper litt" når hun jogger i luftegården. Strengt tatt skulle hun hatt en dose kortison i leddet nå, for å fremme helingen. Men siden hun er drektig, avstår vi nå. Vil ikke dope og leddbehandle henne i siste del av svangerskapet, så det får vi ta opp til ny vurdering etter følle-bølle har kommet. Sunflower ble heller ikke åpnet bak slik jeg bestilte, jeg var for tidlig ut :-P ... Anatomien hennes "der bak" tilsier at hun skal være sydd samme til fødselen er like rundt hjørnet (fare for å trekke inn skit bak og infisere livmor etc).

Ellers trener Linna fremdeles veldig bra, og det nermer seg vår og test på Leangen :-D. Det blir skikkelig spennende. Skal se hun blir startklar før Lill Faksa ???

Ha en fin vårdag alle sammen, Annelise


Ingen kommentarer: