onsdag 8. april 2015

Da blir det travløp for Linna :-)

For i dag var det innmelding og starterklæring for DNTs unghestserier på Leangen 13 april. Wow så spennende, første reine 3 års-løpet på Leangen i år. Hest nr 6; Haugestad Bubben, har vært ute å vunnet løp tidligere i år. I et lavgrunnlagsløp hvor vår egen Utopia kom på 5. plass, var Bubben suveren vinner på 34.6. Det er vel ikke helt utenkelig at han vinner igjen, men det er fine premier å løpe om bak han. Nå står vel Linna med den dårligste prøveløp tiden av dette lille feltet, men hun har nok en bedre tid inne uten galopp og "annet tull", og vi krysser fingrene for at hun får et fin løp!


Av de fire unge kaldblodshoppene vi har på stallen nå, har to vært løpsklare som 3-åringer, og de andre to en smule seinere. De har alle trent i de samme løypene, etter de samme prinsipper (men med individuell tilpasning selvsagt), men det skal nok mere til en bare trening for å komme tidlig til start. Talent og "tidlighet" er nok et "must", ikke alle har det, rett og slett. Alle våre unghester har gått sine godkjente mønstringsløp som 2-åringer, uansett tidlighet/talent! Jeg vil våge den påstand at akkurat DET handler nesten utelukkende om trening. Tidlig, systematisk trening og selvfølgelig at man unngår skader/treningsavbrekk mm. Å trave ca 2 km under tidskravet er noe de aller aller fleste vil kunne klare med nok og riktig trening. MEN - å senke tiden godt under 2min-tempo og være klare til start på våren som 3-åring, er et stort kvante-sprang, og svært mange kaldblodser har ikke det som skal til for å mestre det. 

Vi hadde nok samme ambisjoner med både Utopia og Lill Faksa som vi hadde med Eldjenta og nå Linna, men de har ikke de samme kvaliteter for tidlig start. Lill Faksa er stor (158 cm), og jeg kunne sikkert ha "skylt" på det; "stor mærr sjø, veks, treng tid" - men Eldjenta er nesten like stor (157 cm), og en tyngre/kraftigere type, og veldig tidlig klar. Utopia som først ble starthest som 5 åring, er den minste av dem (146 cm), og den som har brukt lengst tid på å bli ferdig i kroppen ;-). Så argumenter om størrelse kjøper ikke jeg, det handler om stamme, gener, og avl. Så handler det selvsagt masse om trening, men i flokken vår er det meste likt, bortsett fra stamme/gener ;-).

Jaja, det var dagens digresjoner! Påska er over for i år, og vi er tilbake til den grå hverdagen igjen. Været har vært "så der", både litt sol og en del regn. Linna og Lill Faksa har trent sammen et par dager i ferien, veldig kjekt for dem å få trene sammen, de legger seg i sela og konkurrerer !

Her står de klare en solskinnsdag i påska, for et felles treningsøkt. Linna har slanket seg litt også, det synes nå, kan ikke ha ekstra kg å drasse rundt med når en skal gå løp! 

Lill Faksa har også vært litt mentor for Dag Åsa, tatt henne med på noen turer i nabolaget, og en av de første dagene i påska kjørte vi helt ned til Flata;

Nesten nede ved Ree gård og Værnes kirka skimtes i det fjerne. Går fint å være med på tur ned til "sivilisasjonen" når en har stødig mentor å støtte seg på :-) 

Ellers så nærmer det seg tid for følling på Trøen :-). Det er nå 2 uker til Sunflower har termin, og dermed kan hun i teorien føde når som helst. To uker før og etter termin er helt normalt, og jeg har forlengst begynt overvåkingen av føllmærrene. Sjekker jur og "scanner" damene for eventuelle tegn på at de nærmer seg. 

De er store begge to, og jeg håper de ikke går mye over termin, da sprekker de ;-) . Begge har satt jur, men ellers er det ikke de store endringene. I år har vi investert i IP-kamera, og det er utrolig kjekt! Kan sitte hjemme i sofakroken og "spionere" på hestene. Nå er kamera innstilt på Sunflower, skulle gjerne hatt et med mere vidvinkel, men jeg får vri det over på Eldjenta når når Sunflower er ferdig (Eldjenta har termin drøye 2 uker etter Sunflower). Slik sitter jeg på kveldene da, etter at flokken er tatt inn og titter på damene :-) Kjekt!

I morgen skal Dag Åsa være med Lill Faksa på en liten tur igjen, og i helga har jeg planer om mere tømkjøring for hennes del. Linna skal ha et litt friskt arbeid på fredag, og så bare lade batteriene til mandagen. Utopia skal gå løp neste mandag, og trener på som bare det, veldig sprek og fin for tiden hun!

 Ha en fin kveld, Annelise

Ingen kommentarer: