mandag 18. mai 2015

Så kom det en hingst :-)

På kvelden den 16 mai kom han, første hingsten, etter å ha tatt i mot tilsammen tre hopper på Trøen. Og det rare er at jeg "viste det", magefølelsen var så sterk, og jammen ble det rett.

Natt til den 16. mai hadde Eldjenta vært rolig og helt "normal" på boksen sin, men da jeg sjekket henne før utslipp, så jeg store endringer i juret. Det var helt fullt, og store voksepropper der. I løpet av dagen begynte det å dryppe litt melk også, så det var ingen tvil om at "noe var på gang". Jeg tok inn Sunflower og Eldjenta til middag og kjørte selv hjem og spiste god middag med familien (og hadde Eldjenta på kameraovervåkning). Drog opp igjen kl 19:55 for å ta inn de tre som sto ute, og gjøre opp status på Eldjenta; "ville vi få nattevåk ??".

Men den gang ei, nå gikk det fort, og 20:20 var han ute! Himmel og hav, rakk ikke ta inn de tre som sto ute en gang, bare kjapp telefon til Jørgen (som hadde sett på kamera at vannet gikk mens jeg kjørte opp hehe), samt Linn Therese som så gjerne ville se en hel hestefødsel. Hun ankom stallen akkurat tidsnok til å se han komme ut, en stor og livskraftig hingst. Jeg starta å filme fødsel, men så de digre hovene og kodeledd som kom ut, og la bort kamera for her måtte jeg hjelpe til - tenkte jeg. Vel, det var ikke mange pressriene Eldjenta trengte for han var ute, svær hingst, men du verden så flink og effektiv Eldjenta var! Jørgen kom like etter Linn og så fikk vi kosa oss noen timer med den nyfødte som raskt spratt opp på stramme, rette bein, og fant pupp og kvitta seg med tarmbek og jogga rundt i boksen. Så nydelig!!Utrolig livskraftig kar, og ukomplisert fødsel, veldig godt, og glad vi slapp mere "tarmbek-trøbbel" og sånt. Han var oppe og gikk etter 25 min, fant puppen og jogga flere runder i boksen sin. Hadde det vært fint vær ute, skulle de fått tusla en tur på tunet sammen mor og sønn. Men ruskevær satte en effektiv stopper for det.

Etter drøye 3 timer begynte både mor og sønn og bli slitt slitne, og la seg ned for å kvile litt;

Og det gjorde vi også, ei lang natts søvn var godt til både to og firbeinte :-)

Så ble det 17.mai, nasjonaldag og skikkelig ruskevær. Fysj så surt og kald og mye regn. Traverne fikk dekken på, og ute som normalt, mens mødrene og føllene fikk en tur ut på formiddagen, inn og slappe av, og en tur på ettermiddagen for en ny innepause.

De første to turene ute, fikk Eldjenta på eget beite, med Sunflower og Bella på andre siden av strømgjerdet. Surt og kaldt, og ikke spesielt trivelig, men Jr. er født med masse pels, så noe regn fikk han tåle. 

Heldigvis ble været noe bedre etter at barnetoget og folketoget var unnagjort (typisk nok....), og på kvelden fikk de ut en tur sammen avlshoppene og føllene (advarsel; bilde-overdose følger hehe);
iiiik mutter'n, hva gjør du ??Han har da noe å slekte på, snakk om fark-uttrykk i mora!Så blir de oppdaget, Sunflower kommer...


Eldjenta likte ikke de spesielt godt!


Og er temmelig tydelig i sitt kropps-språk!


Sunflower kan "hest-språk" og tusler lydig unna ;-)


og Eldjenta er stolt over å ha jaga damen!
Resten av kvelden var det fredelig og rolig, så nå får de ut sammen de to mødrene, så får vel føllene lov til å hilse på hverandre etterhvert. 

Men i dag, da er det travløp igjen! Ut av ammetåka og rett i "løps-form" igjen. 

Linna skal ut å 3-årsløp;

Med Andre H. Stensen i sulkyen denne gangen. Bjørn hadde lovet å kjøre en annen 3-åring, men Stensen bruker vi gjerne som kusk så det er helt problematisk "kuske-bytte" for anledningen. Utopia skal også være med innover, hun skal forhåpentligvis sørge for litt rekruttering av nye kusker. En som spurte så pent om å få låne henne til å kjøre opp, så da får vi bare håpe han klarer å holde henne i trav og at det går bra. Strengt tatt har hun ikke noe problem med å gå under kravet (1.42), selv med en galopp eller to, men aller helst kjører de safe og feilfritt inn til ei tid rundt 40 - det blir et fint arbeid for Utopia det. 

Annelise :-)


Ingen kommentarer: