mandag 9. november 2015

Endelig mandag :-)

Og travløp på Leangen :-) I kveld er det Utopia som skal prøve lykken, og denne gangen møter hun litt enklere motstand enn på lenge;

Det er tidsløp for 3-15-årige med rekord 1.33,0 og dårligere over 2140 meter.  Tillegg 20 m. for tid 1.36,0 og bedre, 40 m. for tid 1.34,5 og bedre. Utopia har rekord 33 blank, og står derfor med to tillegg. I teorien har hun en god mulighet til og hente inn hestene på strek, gitt at "hele hurven" har rekorder som stemmer noenlunde med dagens kapasitet :-). Så er det som vanlig galopp i mot!! Stensen valgte og kjøre Valle Tina, men Utopia har fått Leangens beste i setet, så vi får krysse fingrene for at Blekkan uten bart loser henne feilfritt i mål. Travpressen tippa Utopia som nest sist forrige løpet, da overrasket hun med en knallgod sluttspurt og finfin 6.plass. Det har dem nok fått med seg, for i kveld har de satt henne opp som "outsider" :-). Jeg håper hun klarer en plass blant de 4 - 5 første i mål, DA vil jeg være godt fornøyd :-)

I tillegg til de to traverjentene våre, er småttisene også godt i gang med "treninga". Dvs Dag Åsa er i skikkelig trening, og de to aller minste, er i "systematisk aktivitet" = aktiv leik et par-tre dager i uka. 

Litt artig med Dag Åsa som har hatt så flott utvikling i høst. Hun viste ganske tidlig at det var ei lita mærr med mye "krutt og fnutt". Bein i nesa og stor vilje i all slags aktivitet. Hun var litt utfordrende og ha med på tamp som lita, meget lett "i baken" og mye energi. Jeg tenkte det kunne bli litt utfordrende og temme lille energibomben, så vi la inn ekstra god tid, starta tidlig og gikk svært mange runder med tømkjøring, og med leiefølge første kjøreturene. Men du verden som det har betalt seg, i dag er hun helt superfin og kjøre, virkelig blitt flink!! Ingen uhell har vi hatt, og kun en gang har hun vært litt lett i baken, men ble møtt av ei stram slagreim, og forsto fort at det ikke nytta. Hun takler ganske greit og bli tatt inn på stallen alene og står rolig under påseling også, selv om resten av flokken er ute. Ikke alle som tåler det, Eldjenta har vært den værste i så måte her, ekstrem flokkavhengig dame det. 

Her står hun, klar for trening. Siden vi starta ekstra tidlig og la inn god margin, er vi kommet "langt fremfor skjema" i treninga nå. Eller skjema og skjema, jeg følger ikke "til start trappa", jeg har min egen trapp :-). Unghestene her går i samme løypene og samme opplegget alle sammen, og vi øker gradvis, - det er min resept (i prinsippet likt til-start-trappa). Men vi har bakker og "off-road" løype i skogen, og dermed har jeg 0 interesse for farten, trener kun på puls og lyst :-). Unghestene skal lære seg og GÅ  (!), - aktivt skritt, bruke kroppen riktig. I bakker skal de søke "fram og ned", bruke overlinja riktig og gå rett i vogna. Så skal de kose seg, ha lyst til å trene og vise glede ved og arbeide :-) Enkel filosofi! 

Her tusler Dag Åsa over skogen, et par km langs relativt flat mark før hun må jobbe litt i bakkene opp mot Møssjøen. Hun liker det, storkoser seg i skogen og er blid og positiv hele veien. 

Så er det småttisene da; Hauk Viking og Bella. De får ut og leike seg på ridebanen 2 - 3 dager i uka, i allefall så lenge det er føre etc for det. Blir det knallhard barfrost, så må vi vente på snø osv, men så lenge det er mulig, får de litt leik og trening på ridebanen. Enten sammen de to, eller en annen voksenhest. Bella og Dag Åsa koser trives godt sammen, så de har også "play-date" på ridebanen i blant, da får Hauk Viking trimme med Utopia eller Linna. Men på fredagen fikk føllene leike sammen, og de løper og koser seg;

De har alltid på pulsbelte, mest fordi jeg er nysgjerrig, og lurer på hvor mye trening ei slik leike-økt gir, og den gir trening, i aller høyeste grad! Såpass at jeg må stå og roe dem en del, prøve og "pro'e" de ned litt, samt skritte de en del etter de har "børna" fra seg. De skritter ikke selv, bare løper, så når jeg synes de har fått nok, kobler jeg dem i leietom og går og går og går :-). Dag Åsa var helt rå på slik "ridebane-børning" som lita. Var nesten litt bekymra for at det skulle bli for mye av det gode, så hun testa jeg for laktat et par ganger for å sjekke at det ikke gikk for vilt for seg. Men hun var "rein" etter ned-skritting, og viser pr i dag at hun er godt trent og godt muskelsatt. Det er nå muskler på småttisene våre også, men Viking har har kamuflert det litt godt ;-) Mye pels og i godt hold (får fløtemelk av mora si han). 
Nå ser han ut som en litt småfeit bamse, hehe, men fin er han, og viser så langt et godt og trivelig lynne. Mora er av den ekstremt påpasselige typen, og må stå inne (stenges inne!!) på boksen (sammen resten av flokken) når jeg tar ut sønnen. Hun roper og stresser, og liker ikke at han er på ridebanen en liten halvtime, og Eldjenta ser ut til å være prikk like sin egen mor i så måte... 

Sunflower er ikke slik i det hele tatt, hun vil gjerne få tømt juret etter frokost, men så er det nok, hun bryr seg ikke i det hele tatt at jeg med Bella på ridebanen. Mere normalt det, de skal jo skilles fra mødrene sine, og stort sett er det mødrene som frastøter seg føllene. Lurer på når Eldjenta har tenkt og gjøre det ? Langbeint lekker hoppe, så langt enkel og grei og svært snill :) Skikkelig snuppe! Sånn, det får være nok skriverier i dag, tid for hestetrim, Dag Åsa sin tur igjen, så blir det Leangen med Utopia, ha en fin dag :-)Annelise

Ingen kommentarer: