onsdag 6. januar 2016

Legges løps-skoa på hylla ?

Tja, det er mye som tyder på at Utopia ikke blir å se i løpsbanen mere. På mandag brøt kusken før det var gått en runde, og vi er glade for at Stensen har god dømmekraft :-) Utopia var halt hun, og det er nok den skjeve venstrefoten hennes som nå har fått nok. Jaja, vi var forberedt på det, at den ikke ville holde, men det har jo gått bra så lenge, så vi var optimistiske.

Pga barfrost har det ikke vært mulig å kjøre i noe tempo å snakke om hjemme. Det har vært jogging i bakker og ellers ganske rolig. Varminga før løpet på mandag var også av det rolige slaget. Det var kaldt, og jeg ville bruke lang tid på å jogge opp Utopia, og hun fikk kun en bitteliten kort spurt i banen. Syntes hun var noe skjev; vred hodet til venstre, men fungerte ellers fint.

I selve løpet ble det et par omstarter, og Utopia løste overraskende godt fra sitt springespor hver gang. Vl ble jo faktisk en smule optimistiske der vi så lille mærra pile til tet, mere som sin storebror i hans glansdager :-). Men, - vi så hun var skjev, og det er "mot normalt" for hennes del som har vært kattemyk og klokkeren i travet lenge. Nå ble det ble for tøft for beintøyet, og den noe harde vinterbanen gav fort utslag; galoppen kom, og en gang til, og dermed brøt Stensen.

"Hun er halt" sa han med klar og tydelig røst, og det var lett og være enig i. Høsten 2013 ble Utopia halt for første gang, og et besøk til fastlege Lise, (som er det eneste Utopia har til felles med Lannem Silje; de har samme fastlege, hehe), ble det konstatert at hun har en skjev framfot. Denne skjevheten som mest sannsynlig skylles trangt leie/feil leie i livmor, gjør at det blir brutte akser og uheldig slitasje på leddene. Den første gangen vi oppdaga dette, var på høsten som 3-åring, etter vi så smått hadde begynt og sette litt fart i "småbeina", da vokste det fram et stort overbein på innsiden av foten nesten over natta. Det kom fort, og Utopia ble veldig halt. Lise konstaterte at hun var nærmere 3 grader halt i kne, og hadde og utslag i kode- og tåledd.Her er venstre framfot, som har brutt akse i både kne og kodeledd. Den røde pilen viser det store overbeinet som ble dannet for og kompensere for skjevheten. De grønne pilene viser hvor hun fikk injeksjon med kortison.

Lise var klar og tydelig den gangen; en slik skjevhet er vanskelig og kombinere med travsport, det vil mest sannsynlig føre til nye haltheter, og slitasje på foten.

Vi bestemte oss der og da for å avslutte travkarrieren før den hadde startet. Men så ble nå Utopia gående på Trøen da, tusle ute sammen de andre og kose seg. I tre måneder gikk hun bare "på stas", og vi hadde ikke hjerte til sende lille snille mærra til slakt. Så hadde de andre unghestene etterhvert behov for en makker og mentor, og Utopia ble satt i forsiktig trening igjen, på "Linna-nivå" som da var 2-åring. Tiden gikk, og hun ble da bare finere og finere og etterhvert var hun i normalt travtrening, og alt ser fint ut. Det har det gjort, helt til nå. Men nå setter vi sluttstrek.

Vi kunne sikkert ha leddbehandla, og kommet tilbake igjen. Men det blir jo bare som å pisse i buksa; problemene vil komme tilbake igjen, vi får jo ikke gjort noe med årsaken. Jaja, vi har nå prøvd, en gang til, og Utopia rakk og tjene 33.200,- og fått en seier i banen, det er da noe det også :-).

Hva det blir til for hennes del framover er noe usikker pr i dag. I følge veterinærer er ikke denne skjevheten en typisk genetisk greie, da det er bare den ene foten som har en slik brutt akse, så avl er på ingen måte utelukket for Utopia sin del. Men vi har nok avlshopper, og kommer ikke til og sette henne i avl hos oss, det blir for mye hest av det :-P. Vi får se om vi finner et godt avls-hjem for henne, og dukker det ikke opp en slik mulighet blir det nok hestehimmelen for lille røverjenta vår.

Jaja, sånn kan det gå.

AnneliseIngen kommentarer: