tirsdag 19. juli 2016

Hauk Viktoria; EE aa nCr 😊

Jepp, det er fargekoden til frøkna ! Fikk svar fra Animal Genetics UK i dag, og Viktoria er som jeg forventa "gulsvart" (Smokey Black), akkurat som vår egen Linna også er 😊.

EE betyr homozygot fra svart faktor, dvs hun bærer ikke anlegg for rødt. Hadde det stått Ee, ville hun fremdeles ha vært svartbasert, men bære anlegg for rødt (liten e). Pappa Bork Odin bærer ikke anlegg for rødt, og jeg tviler på at Eldjenta har anlegg for rødt. Rødt kan ligge skjult i generasjoner, så pr def kan det være mulig, men Lome Elden (pappa'n til Eldjenta) har ikke anlegg for rødt, og i mora sine linjer finner jeg ikke røde hester om jeg leiter med lykt og lupe bakover i stammen, så jeg tviler på at det ligger skjult en liten "e" på linjene.

aa betyr homozygot for "non-agouti", dvs hun er ikke brun! Bork Odin må nødvendigvis også være aa (siden han ikke er borkete/brun), så det betyr at Eldjenta er Aa - og ikke homozygot brun, naturlig nok med svarte Lome Elden som pappa 😉.

nCr betyr at Hauk Viktoria har arvet pappa'n sitt gulgen; Cr. De som arver gulgen fra både mor og far blir CrCr - og har dobbel dose gul som bleker mere enn singel dose. En kopi av det det gule genet bleiker brune og røde hester ganske tydelig, slik at brune blir brunbork, og røde blir gule (palomino). Genet har liten effekt på svart pels, men hos noen vises det at det er litt "gul-svarte", dvs ser litt solbleika ut rett og slett. For Hauk Viktoria sin del, vises gulgenet relativt mye synes jeg;Hun er lysere rundt øynene, og inne i ørene, samt ser generelt veldig solbleika ut (enda vi ikke har hatt så masse sol i sommer 😂), så var hun såpass sølvgrå som nyfødt, at hun ikke kunne være så mye annet enn svartbasert.Bildene over er tatt en regnværsdag, de fikk inn å tørke opp litt, og da måtte Viktoria til pers og temmes litt; lære seg å stå pent i kjetting, noe hun er ganske så flink til nå.

Ellers så har vi vært på Viking-tokt på Ytterøya 😍, hilsa på fineste Hauk Viking, som så helt superfin ut:God og rund, blank og fin! 2 hingster har blitt henta hjem, så nå er det 11 gutter ute på Ytterøya som lever det glade liv, og opplever sin livs sommerferie.Godt å se at ingen av gutta var "oppspist" av insekter, men ute på Ytterøya er det vel en "kronisk" vindtrekk, og klegg mm har ikke like gode forutsetningene der ute!Så blir det masse trim på gutta! De timene vi var der, spiste de, og leika seg, og så spiste de litt igjen. Snakk om å leve det gode liv!

Ha en fin dag, Annelise 😊
Ingen kommentarer: