fredag 3. mars 2017

Luftveier til besvær 🤒 🤧.

Ja, kort oppsummert de siste ukene ! Hele flokken hadde en periode med snørr og hoste på høsten, før jul. Men det gikk heldigvis over, og etter en friperiode ble gjengen sakte men sikkert satt i normal trening igjen.

Men - de siste ukene har det kommet noe "rusk" i luftveiene igjen. Denne gangen helt uten hoste og snørr, heller ikke feber, bare mye pust - alt for mye pust - etter trening.

Litt mere diffuse symptom, og ikke så lett å finne ut av, for i trening merker jeg svært lite, det er først under avseling at jeg har stussa på pustefrekvensen; er ikke den for høy? Jeg fant fram laktatmåler utstyret igjen, og tok noen stikkprøver av melkesyre nivået under og etter trening, og kunne slå fast at det ikke var oksygen-gjeld som var årsak til økt pustefrekvens, heller ikke "over-oppheting", da begge damene har kort vinterpels og temperaturen ute er lav.

Dag Åsa som starta først med denne "pustingen" ble tatt med til veterinær og lyst i halsen; lite å se! Blodprøver viser imidlertid at hun har høye verdier på hvite blodlegemer, så hun sliter med en infeksjon. For sikkerhets skyld sendte vi en blodprøve til screening for allergi, og det var litt utslag der også. Dag Åsa reagerer på insekter - noe som er totalt irrelevant i denne sammenhengen, men noe vi må "notere oss bak øret" og forebygge så mye som mulig til sommeren; for å unngå at hun utvikler sommereksem. Relevant i denne sammenhengen var derimot utslag på midd (lagermidd/melmidd). Allergi hos hest er ukjent stoff for meg, med unntak av Utopia's sommereksem. Hva som er største "synderen" her for Dag Åsa er vi foreløpig ikke sikre på, så lenge hun har forhøya verdier på hvite blodlegemer og åpenbart har slitt med infeksjon.

Hun har nå gått en uke på antibiotika, og i går tok vi en liten tur i marka for å "teste" pusten litt. Og etter en meget rolig tusletur, puster hun for mye etterpå fremdeles;Så antibiotika kuren forlenges, og hun skal i tillegg få Dilaterol (noe ventolin-lignende medisin til hest). Så får vi se hvordan det utvikler seg.

Om det er denne "jo-jo-vinteren", men mye regn og snø, og fram og tilbake med av-og-på vinter som har stresset luftveiene er ikke godt å si. Men flokken har stått ute stort sett som normalt, og stalldøra lukkes om natta kun når det er så kaldt av vannet inne kan fryse - det har knapt vært så kaldt i vinter.

Hva midd angår, er tørt høy ofte synderen, det fôrer ikke vi med, og flokken får passe fuktig ensilage, og dermed ikke kilde for midd. Vi kjøper havre i storsekk, og der KAN det selvsagt være midd. En kilde til midd i stallen kan også være den gamle fôrkassa i stallen. Den må fases ut; den kan jo være reine "klekkeriet" for årgangsmidd denne 😑, så nå skal alt kraftfôr over i plastdunker. All pellets, og mesteparten av havre oppbevares i dag i plast-dunk, samt en del i den gamle havrekassa som har stått der i generasjoner.... Den fases ut nå !

Jaja, sånn kan det gå, i går var det nydelig vintervær ute, og Dag Åsa storkosa seg på tur, selv om pusten ikke er sånn den skal være;Endelig skikkelig vintervær igjen, nydelig !

Bella pusta også litt ekstra etter sist trening, så hun er satt på antibiotika kur hun også, og fått fri siste uka. Det blir fri noen dager til for begge jentene nå, ingen grunn til å stresse immunforsvaret i tilfelle det er luftveis infeksjon som er hovedproblemet (hvilket vi tror foreløpig).Men det var jo fint da, og kjøre hest i vinterland, vakkert rett og slett :-).Da blir det noen rolige dager til for flokken, så håper vi å komme sterkere tilbake med gode treningsrapporter litt seinere, ha en fin dag !

Annelise ☺️

Ingen kommentarer: